Egyre több vállalat jüanban bonyolítja le az elszámolást

2009, július 16 - 19:30

A Kínai Rádió jelentése szerint július 6-án a kínai jegybank engedélyezte a sanghaji vállalatoknak, hogy jüanban bonyolítsák le a határokon átnyúló külkereskedelmi elszámolást (cross-border settlement). Ez azt jelenti, hogy a kínai jüan szerepe megnőhet a világkereskedelemben.

Jelentések szerint tavaly áprilisban a kínai kormány úgy döntött, hogy Sanghajban, Kantonban, Shenzhenben, Zhuhaiban és Dongguanban, azaz öt kínai városban jüanban is lebonyolíthatják határokon átnyúló külkereskedelmi elszámolást, és eddig már 400 kínai vállalat próbaképp jüanban bonyolította le a határokon átnyúló külkereskedelmi elszámolást.


(CRI nyomán)

Kommentár: Ez egy olyan folyamat kezdete lehet, amely a Dollár alapú kereskedelem fokozatos csökkenését és végül vezető szerepének elvesztését fogja előidézni. Lapunk nem véletlenül hangsúlyozza, hogy Kínára jobban oda kell figyelni, mint a változások utáni vezető nagyhatalomra. Teljesen oktalanság kommunistázni és átvenni a fősodratú zsidó sajtó szóhasználatát és retorikáját Kínával (és Iránnal, Oroszországgal) kapcsolatban. A nemzeti radikális sajtó sem mentes ettől, ezért fontos erre fölhívnunk a figyelmet. Kína politikájának nem az a valódi jelentősége számunkra, hogy kommunista, hanem, hogy anti-cionista! Akár csak Irán és Oroszország. Ezt figyelembe véve a változások után (de jobb lenne, ha már most is...) a Kína-Oroszország-Irán nagyhatalmi tengely Hazánk első számú stratégiai szövetségese lehet a jelenlegi cionista (és szabadkőműves) Euro-atlanti betagozódás (és alárendeltség) helyett.

Ami az ujgur kérdést illeti: azt nem vitatjuk, hogy az ujgurok is egy jobb sorsra érdemes rokon nép. A keleti Szkítia népe (a nyugati Szkítia a Kárpát-medence), amelynek központja a Tarim-medence - Kína legnagyobb medencéje. (A kínai gazdasági összefüggéseket most nem részletezzük, de érdemes elolvasni ezt az írást: Az ujgur kérdés és ami mögötte van)

De azt is meg kell nézni, hogy most, a változások előtt, kinek az érdeke a polgárháború kirobbantása Kínában? Kinek az érdeke a polgárháború Iránban? Az orosz ebből a szempontból már kemény dió nekik, de kinek volt az érdeke a grúzok fölbiztatása és az orosz-grúz fegyveres konfliktus kirobbantása az olimpia idején? Ugye nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, hogy ormányosék vastagon benne vannak ezekben... A mostani ujgur-han zavargásokat is ilyen irányból érdemes értékelni...


http://www.jovonk.info/2009/07/12/egyre-tobb-vallalat-juanban-bonyolitja-le-az-elszamolast