Sólyom - aki nem kapkod legyek után - László belesétált a provokációba

2009, augusztus 21 - 22:30

Megtagadta a szlovák kormány a magyarországi köztársasági elnök belépését az országba. Előzetesen már különböző szlovákiai politikusok üzengettek, hogy Sólyom László ne menjen el a komáromi Szent István szobor avatására mondvacsinált indokokra hivatkozva. A magyarországi diplomácia tudatosan, vagy tudatlanságból nem ismerte föl a szándékos soviniszta provokációt és a köztársasági elnöknek megalázottan vissza kellett fordulnia a trianoni határról.

Erre reagálva az érzelmi-indulati alapon politizáló nemzeti oldal tiltakozó demonstrációkat szervez a szlovákok ellen. Tudomásul kellene venni, hogy a soviniszta hangulatkeltés és a nemzetiségi ellentétek kormányszintű szítása szlovák részről a sötét háttérerők aknamunkája következtében történik. A gyenge magyarországi diplomácia tudatosan, vagy sodródva az eseményekkel képtelen ezeknek a kihívásoknak megfelelni. A kritikus és pattanásig feszült belpolitikai helyzetben figyelembe kellene venni, kinek az érdekét szolgálja az ellentétek szítása a két ország között.

A mostani események mozgatórugói hasonlóak a tavalyi dunaszerdahelyi rendőri provokációhoz. Tapasztalhattuk, hogy a közelmúltban olyan helyzet állt elő, amikor az úgynevezett szlovákiai szélsőségesek együtt tüntettek a cigánybűnözés ellen a magyar őslakosokkal és magyarországi hasonló gondolkodású aktivistákkal. Magyarok és szlovákok egyaránt fölismerik, hogy nem egymás ellenségei és közösen kezdenek föllépni a mára már társadalmi vészhelyzetet okozó cigánybűnözés ellen! Ettől a fölismeréstől viszont egyenes az út a szabadkőműves és cionista erők mesterkedésének megértéséig. Ennek jelentőségét és veszélyét szándékaikra, céljaikra nézve a sötét háttérerők is egyből érzékelték, és mindent elkövetnek ennek megakadályozására. Ezt ők nem engedhetik! Ennek lehettünk tanúi most is. A köztársasági elnök megszégyenülve visszafordult - talán így is volt tervezve - és ennek következtében az egész magyarországi politikai élet, beleértve a nemzeti radikálisokat is egyöntetűen támadja Szlovákiát. Értse meg mindenki: ez szándékos, jól tervezett provokáció!

Természetesen jó döntést nem lehetett volna hozni: ha az elnök nem megy el azért, ha elutazik, akkor meg azért - de ezt a csapdahelyzetet nem mulasztották el kihasználni a mindenhol jelenlévő vakolómesterek.