A magyarok többsége csak magyarul tud

2009, október 07 - 12:30

Magyarországon beszélnek a legkevesebben idegen nyelvet az EU tagállamai közül. Ennek egyik oka nyelvi elszigeteltségünk, de a hazai nyelvoktatás minősége is. A magyarok háromnegyede csak az anyanyelvén tud megszólalni, miközben az uniós állampolgárok csaknem kétharmada beszél valamilyen idegen nyelven - derül ki az Eurostat felméréséből, amelynek során a 27 tagállam 25 és 64 év közötti polgárait kérdezte nyelvtudásukról az EU statisztikai hivatala. A rangsorban utolsó előtti Portugália is jócskán megelőz minket idegen nyelvek tudásában: a portugálok 51,3 százaléka nem beszél idegen nyelven. Az élen Szlovénia áll: itt a polgárok 28,1 százaléka két vagy még több idegen nyelven is tud. A második Szlovákia, a harmadik pedig Finnország.

A liberális, szabadkőműves „világpolgár” elképzelések szempontjából valóban fontos, hogy a népek, emberek könnyen tudjanak keveredni, föloldódni, hazájukat elhagyva érvényesülni. Ezért számukra lényeges, hogy a világnyelvnek kinevezett angol mindenki számára érthető és beszélt nyelv legyen – hogy milyen szinten, szókinccsel és kiejtéssel az már másodlagos. Ez a felmérés is jól mutatja, hogy a sötét erők törekvéseivel szemben a mi népünk a legellenállóbb, ami méltán zavarja a vakolókat. Azt, hogy ez az ellenállás mennyire tudatos, vagy ösztönös, nehéz lenne megállapítani, de a lényeg, hogy működik. (Szó sincs arról, hogy mi "bugrisok", "mucsaiak" vagy "műveletlenek" lennék, az idegen nyelvek ismerete még nem biztosít valódi tudást, műveltséget, lásd: az 500 szavas szókinccsel beszélő amerikai négereket, vagy Bush volt elnököt...) Tudomásul kell vennünk, hogy az utolsó kulturális védőbástyánk a csodálatos magyar nyelvünk. Ha mindent el is vesznek tőlünk, de a nyelvünkhöz ragaszkodunk, akkor nem győzhetnek le minket. Az ellenállás parazsa mindig ott szunnyad majd a magyar néplélekben, hiszen mint tudjuk, nyelvében él a nemzet. Ebből a parázsból akár több generáció után is föltámadhat a tűz, amely lángtengerré válva kivívhatja szabadságát. Mert a magyar nyelv nem csupán egyszerű beszéd, hanem sokkal több annál. A magyar nyelv az isteni-természeti törvényeken alapuló gondolkodásmód, olyan ősi gyökerekkel rendelkezik, amely ma már szinte hihetetlennek tűnhet. Nem véletlenül mondják, hogy a magyar nyelv ősnyelv, vagy a Teremtés nyelve. Jól tudják ezt azok is, akik a felszámolásunkra törekednek.

Néhány éve egy amerikai indián rezervátumban készült egy tévériport, amit magyarok készítettek. A riporter a törzs egyik középkorú férfi tagjával beszélgetett. A beszélgetés során ez az indián föltette a kérdést: - Nektek magyaroknak, van saját országotok? Ebben ez országban ti magyarok, milyen nyelven beszélgettek egymással? A riporter meglepődhetett ezen, mert az válaszolta, hogy természetesen van olyan ország, hogy Magyarország, ahol mi magyarul beszélünk. Az indiánnak ez már nem volt egyértelmű, mert így reagált: Valóban? Létezik olyan, hogy Magyarország, ahol a saját országotokban a saját nyelveteket használjátok? Arcán őszinte megdöbbenés volt látható. Ezt követően így szólt: mi itt a rezervátumban már nem beszéljük a saját nyelvünket (csak a legidősebbek értik, de nem beszélik) és országunk sincsen. Ez csodálatos és hihetetlen dolog, hogy van egy saját országotok, ahol a népetek él és magyarul beszélhettek. Vigyázzatok nagyon a nyelvetekre, beszéljétek és ragaszkodjatok hozzá – amíg van saját országotok...