Észrevétel Budaházy 3. börtönleveléhez

2009, október 30 - 08:30

A fogság hosszú, eseménytelen napjai, időt, lehetőséget, motivációt biztosítanak a fogvatartottnak, hogy számvetést, elemzéseket készítsen a múltról, jelenről, s jövendőről és ezt papírra vetve megörökítse az utókor számára is. A politikai foglyok esetében különösen így volt ez történelmünk során és nincs ez másként ma sem. Korunk jellegzetessége, hogy a Világháló közvetítésével most már ez gyorsan és hatékonyan megosztható az olvasóval.

Budaházy 3. börtönlevelét olvasva meg kell állapítanunk, hogy szinte hibátlan. Tiszta gondolatok, helytálló meglátások és el lehet mondani, hogy ehhez nincs mit hozzáfűzni. Egy mondat, pontosabban inkább félmondat kivételével. De ez a félmondat tulajdonképpen választ ad arra, hogy az utcai ellenállás miért nem győzött, győzhetett eddig, és miért is van eleve sikertelenségre ítélve. (Ezen kívül van más kizáró ok is, de erről a levél nem szól.)

Nézzük meg, melyik ez a félmondat:

Nem lehet elvárni tüntetőktől, hogy „fegyelmezett katonai szervezetként” működjenek, főleg miközben számtalanszor erre maga a rendőrség sem képes.”

Pontosan ez az ok, itt téved Gyuri. Ezért nem győzhetik le a hazafiak a rendőröket, annak ellenére sem, hogy az utóbbiak számtalan baklövést is elkövetnek. Mert ők meg pontosan úgy működnek, minden hibájukkal együtt! Lehetne erre példákat hozni, de anélkül, hogy az ellenségnek muníciót adnánk, gondolkozzon el minden érintett: például mi történt a Liszt Ferenc téren a 2008. évi buzivonulás alkalmával...? Az időzítés kérdésére kell gondolni.... És ez csak egy apró, de a jelenséget jól bemutató példa!

Tudomásul kell venni, hogy szervezetlen, válogatatlan, fegyelmezetlen emberekkel csak kisebb csatákban spontán sikereket lehet elérni, de a háborút megnyerni nem lehet!

Át kell tekinteni, hogy jelenleg hol működik ez a fajta szervezettség és fegyelmezett képzés, aztán az egyéni ambíciókat is félretéve keresni a kapcsolatot és szerényen beállni a sorba. A türelmetlenséget és az érzelmi, indulati alapú politizálást el kell felejteni. Ellenkező esetben a kudarc elkerülhetetlen.

Mi nem egy éppen aktuális csatát akarunk megnyerni, hanem az egész háborút – és ez a háború nem a rendőrség legyőzésére korlátozódik, hanem az egész polgári-zsidó rendszer megszüntetéséről szól. Ezt megvalósítani gitt-egylet szerűen nem lehet...

Kapcsolódó:
Olvassa ön is Budaházy György börtönből küldött leveleit! (3. rész)