Becsület Napja emlékest

2010, február 12 - 11:07


Bensőséges hangulatban zajlott le a Becsület Napja előadás és emlékest a Szálasi Ferenc Kultúrális Központban február 11-én. Az Egységes Magyarország Mozgalom előadói közül elsőként Szász Péter elevenítette föl az események – a hivatalos történetírás által elhallgatott – valódi ideológiai és erkölcsi hátterét, szembe állítva az ellen oldal által képviselt materialista állásponttal.

Ezt követően Szalay Róbert a Konzervatív Antibolsevista Szövetség (KABSZ) elnökségi tagja röviden a bolsevizmus bűneiről és máig tartó következményeiről szólt a közönséghez. Az est fő szónoka ifj. Győrkös István MNA kerületvezető a Becsület Napja emléknap megszületésének körülményeinek ismertetésével kezdve az idős veteránok személyes beszámolói alapján meghatóan elevenítette föl az ostrom egyes epizódjait, fölhívva a figyelmet az emlékek megőrzésének és továbbadásának fontosságára - a Kitörők példát mutatnak a jelenkor magyarjainak kitartásból, becsületből, hűségből, de a jövőre nézve is egy el nem évülő viszonyítási pontot jelöltek ki számunkra és utódaink számára egyaránt.

Az emlékest a Várban folytatódott, ahol esti séta keretében a Kapisztrán szobornál helyezték el mécseseiket az emlékezők. Gyertyák és mécsesek gyúltak a Bécsi kapu környékén több helyen is, jól mutatva, hogy vannak még sokan, akik nem felejtik el Hőseinket és egyénileg róják le kegyeletüket, hiába a hatalmas ellenszél a rendszer részéről, amely inkább feledésre ítélné az akkor történteket, amit máig is 'felszabadulásként' emleget a zsidó érdekű politika és történelem tanítás.


Ezt követően egy kisebb csoport még ellátogatott a János kórház északi részéhez, ahol szintén súlyos harcok folytak a Kitörés után – itt vesztette életét a legendás parancsnok, Vannay László is – mécsest gyújtva és néma főhajtással tisztelegve.